Got Art?


Het Vlot van de Medusa (Géricault) by Jacques Perk
January 21, 2007, 3:40 am
Filed under: Auteur: Sid, Romantiek, Schilderkunst

Wat?
De Medusa was een schip van een konvooi dat Franse soldaten en kolonisten naar Senegal vervoerde. Door de onbekwame kapitein liep het aan de grond voor de westkust van Afrika. Omdat er onvoldoende reddingsboten aan boord waren, werden bijna 150 mensen gedwongen zich op een geïmproviseerd vlot te begeven. Het vlot raakte op drift en zwierf vijftien dagen rond op de oceaan. Vijftien gruwelijke dagen vervuld van muiterij en kannibalisme. Toen het vlot werd gevonden, waren er slechts 15 van de 150 nog in leven. De regering probeerde het hele incident in de doofpot te stoppen.

Wie?
J.L. Théodore Géricault (1791 – 1824) was een Franse kunstschilder uit de romantiek. Zijn vroege werk verraadt invloeden van Peter Paul Rubens en een interesse in het weergeven van emoties van mensen. Hij behoort samen met Delacroix tot de toonaangevende kunstenaars binnen de Franse schilderkunst van de 19e eeuw. Beiden behoren tot ‘de romantische school’.

Het kostte Géricault veel tijd om uit te zoeken welk moment van de ramp hij zou afbeelden op Het Vlot van de Medusa. Hij speelde met gewelddadige en morbide incidenten zoals de muiterij en het uitbreken van kannibalisme. Uiteindelijk koos hij toch voor een minder afschuwelijke maar emotioneel aangrijpender gebeurtenis: het voor het eerst in zicht komen van de Argus (konvooischip dat het vlot gevonden heeft).

Het Vlot van de Medusa

5 bij 7,5 meter – Louvre (Parijs, Frankrijk)

Advertisements

5 Comments so far
Leave a comment

heel mooie start, vooral omdat ik van de romantiek hou, leuke thema’s, leuke stijl, ik hou deze site zeker in de gaten en doe zo voort!

Comment by the-Pieter

Ik blijf erbij, dit is geen blog, maar een ovlwaardige kunststie… onder het mom van blog dan okay…
p.s.: interessante lectuur, alleen denk ik da ni iedereen geïnteresserd is in franse schilders en het verhaal van de medusa

Comment by ERMMMMM... TIMO?

Mooie site, echt netjes, ik ga hier zeker nog komen voor info 🙂

Comment by Sieglinde

gnwuksslnsyl

Comment by plxxlpwtfjtv
Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: