Got Art?


Mona Lisa = Lisa Gherardini by Jacques Perk
January 26, 2007, 12:05 am
Filed under: Actua, Auteur: Sid, Schilderkunst

Mona Lisa

Het model voor het beroemde schilderij Mona Lisa van Leonardo da Vinci heeft wel degelijk bestaan en ligt begraven in Firenze, zo blijkt uit de nieuwe resultaten van wetenschappelijk onderzoek waarover het Italiaanse persbureau Ansa donderdag heeft bericht.

Giuseppe Pallantani zegt aan de hand van oude documenten uit een Florentijns archief te hebben uitgemaakt dat Lisa Gherardini, zoals de burgerlijke naam van het model voor de Mona Lisa luidde, begraven is in het klooster van Sant’Orsola in het hartje van de Toscaanse metropool. Het gebouw is nu verlaten en half vervallen. Gherardini was de vrouw van de Florentijnse handelaar Francesco Del Giocondo en zou in 1542 op 63-jarige leeftijd zijn overleden.Het in het Parijse Louvre hangende olieverfschilderij is waarschijnlijk tussen 1503 en 1505 tot stand gekomen. (Bron HLN.be)

Advertisements

6 Comments so far
Leave a comment

De Mona Lisa heb ik al eens in het echt gezien.
Het laat een speciale indruk na..
Mooie site! Ga zeker nog eens langskomen!

Charlotte

Comment by Charlotte

ik heb gehoord dat er ooit al zuur over dit schilderij is gegoten, is dit echt waar, want dat moet dan heel erg gereconstrueerd zijn!

Comment by Kelly

Ik lijk op haar zegge ze:S

Maar ik lijk niet een sop har
ik heb niuet zon miterieuze lag.. denk ik…

Comment by ceren

it’s beautiful

Comment by freelance.job

goede start

Comment by planeinmerlep-online

Wat mij betreft gaat het niet om haar glimlach, kijk eens naar de achtergrond. Je zult ontdekken dat de horizon wordt opgebroken door haar gedaante, de rechterkant ligt hoger en is veel lichter van kleur, de linker is veel donkerder en lager. Bovendien is er links een rivier te zien met een boot erop, in de boot zitten twee figuren, een met een lamp en een met zijn hand, ze vragen geld van je om over de rivier de stikx(griekse mythologie) naar het hiernamaals te komen. Aan de rechterkant kun je met wat fantasie drie figuren onderscheiden (in de lichte vlek), wellicht stellen zijn de heilige drie-eenheid voor? De vrouw stelt misschien Maria voor of Venus, ze lijkt zwanger, maar legt haar handen weer om een dik boek (de bijbel?). In ieder geval is er wel wat meer aan de hand dan alleen die glimlach.

Comment by Tomas
Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: