Got Art?


Leonardo da Vinci komt naar Brussel by Jacques Perk
June 24, 2007, 2:35 pm
Filed under: Actua, Auteur: Sid, Musea

In de basiliek van Koekelberg wordt deze zomer een tentoonstelling gewijd aan het leven en werk van Leonardo da Vinci. De tentoonstelling ‘Leonardo da Vinci – The European genius’ wordt gehouden naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van het Verdrag van Rome. Het initiatief gaat uit van de vzw Europa 50 en de Europese Commissie.

Leonardo daVinci, die niet alleen beroemde schilderijen zoals de Mona Lisa op zijn naam heeft maar ook verscheidene uitvindingen en wetenschappelijke ontdekkingen, zal worden gepresenteerd als het Europese genie bij uitstek. Tot het wetenschappelijke comité van de tentoonstelling behoren de professor Carlo Pedretti, die directeur is van het Armand Hammer Center in Los Angeles en een erkende Leonardo-specialist, en de professor Martin Kemp van de universiteit van Oxford.
De bekendste meesterwerken uit de musea worden niet uitgeleend, maar er zullen wel schilderijen van Leonardo en zijn assistenten uit particuliere verzamelingen te zien zijn. Een blikvanger wordt de Maria Magdalena uit een Zwitserse collectie, die opvalt door haar naakte buste.

Ook het enige zelfportret van Leonardo daVinci, dat bewaard wordt in de bibliotheek van Turijn, komt voor de gelegenheid naar Brussel. Verscheidene verluchte handschriften zullen het technisch vernuft van de kunstenaar in de verf zetten. Er komen originele schetsen en studietekeningen van Leonardo, maar ook een honderdtal tekeningen van beroemde tijdgenoten zoals Michelangelo, Rafaël, Dürer en Jeroen Bosch.In de abdij van Tongerlo wordt een unieke kopie van Het laatste avondmaal van Da Vinci bewaard. Ze werd geschilderd door een leerling van de kunstenaar en geldt als een belangrijk referentiepunt nu de originele schildering zwaar beschadigd is. Een reproductie ervan op ware grootte zal op de tentoonstelling gepresenteerd worden.(jvh)

De tentoonstelling in de basiliek van Koekelberg loopt van 18/8 tot 15/3 2008.

http://www.expo-davinci.eu


Leave a Comment so far
Leave a commentLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s%d bloggers like this: