Got Art?


Keizer Justianus en gevolg by heusnoorn
July 1, 2007, 7:40 pm
Filed under: Auteur: Pieter, Beeldende kunst

De mozaïek van keizer Justianus bevindt zich in de San Vitale te Ravenna naast de ingang van het koor, aan de andere kant vindt men een soortgelijke mozaïek van zijn vrouw, keizerin Theodora.

Justianus

De stijl van schilderen is typisch voor de hofstijl van Justianus, er zijn typische Romeinse kenmerken maar ook heel eigen karakteristieken. De lichamen zijn heel lang uitgewerkt met kleine hoofdjes en voetjes, de gezichten heel gestileerd. Ook heel typisch voor de hofstijl zijn de mooi omlijnde amandelvormige ogen. Het Byzantijnse bladgoud is ook terug te vinden in de iconen zoals die nog steeds in Orthodoxe kerken worden gebruikt.
Naast de uitwerking van de figuren is ook de compositie heel belangrijk. De afgebeelde personen zoeken geen oogcontact met het publiek, ze stralen eens soort van afstandelijke waardigheid uit, deze indruk wordt versterkt door de op elkaar lijkende gezichten die zich allemaal op dezelfde hoogte bevinden. Deze waardigheid is nodig omdat keizer Justianus een dubbele identiteit wil creëren, hij refereert naar Christus geflankeerd door zijn apostelen en wil op die manier wereldlijke en religieuze macht liëren. Kunst is dus altijd al een propagandamiddel geweest, zelfs al in 547 na Christus.

Advertisements

Leave a Comment so far
Leave a commentLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: